Velg en side

 

Jeg vil først få lov å avlive en liten myte om tanker og følelser. Tanker styrker ikke alltid følelsene og følelsene styrer ikke alltid handlinger. Det er faktisk sånn at enkelte ganger styrer handlingene våre i like stor grad våre tanker og følelser som motsatt.

Dette ble kanskje litt komplisert, men la meg illustrere det: Når jeg jobber med lederutvikling så tar jeg opp dette som et tema. Det er slik at mange tror følelsene våre en følge rekke av hvilke tanker vi har som igjen skaper følelser som så får oss til å handle. Men vet dere hva? Hjernen og kroppen vår er ikke så enkelt skrudd sammen. Det er faktisk slik at i enkelte tilfeller så er det handlingene våre som setter i gang følelser i kroppen vår, som igjen får oss til å tenke på visse måter. Derfor er det at vi som jobber med psykologi faktisk må jobbe med begge aspektene for å få mennesker til å endre seg.  Det er ikke nok å tenke seg til at man skal bli ett sunnere og friskere menneske. Man må gjøre de rette valgene, og legge tilrette for endringen med de rette handlingene i øyeblikk hvor vi ikke er sårbare for fristelser. Så i mitt liv har jeg kastet ut godteriet fra skapet nå på nyåret. Det gir meg en bedre forutsetning for å få til løftet om å ikke spise godteri.

Har du lyst å få et lykkeligere liv?

Nyere lykke forskning påpeker en del om dette med hva som skjer i hjernen når vi gjør aktiviteter:

Gjør nye ting:

Hjerneforskning viser at når vi gjør nye ting så utvikler hjernen seg. Den produserer nye hjernebaner og vi opplever mestring. Det bør helst være ting vi ikke kan, som gjør at vi må strekke oss og lærer noe nytt.

Be mindful:

Vær tilstede i øyeblikket. Det viser seg at ved å bruke 15-30 minutter på aktiv tilstedeværelse daglig kan vi betydelig redusere kroppens stress nivå, kortisol nivået i kroppen går ned, og fordøyelsen forbedres. Videre viser forskning på mennesker som driver aktivt med meditasjon at deres evne til å føle lykke selv uten tilstedeværelse av ekstern belønning er mye større en hos mennesker som ikke har en regelmessig meditasjons praksis.  Dette betyr: skru av telefoner, tv, datamaskin og musikk og vær tilstede i øyeblikket. Det kan være gjennom strukturert mindfulness som meditasjon og oppmerksomt nærvær øvelser, eller mer fysiske yoga øvelser. For de som synes det er for alternativt: En tur i skogen hvor det ikke handler om å skape ett resultat, men hvor opplevelsen står i fokus.

Opplev mestring:

Skap mestring i hverdagen. Kroppen produserer sitt naturlige lykkerus når vi opplever glede og mestring. Stoffet kalles serotonin og er ett naturlig stoff som skilles ut gjennom aktiviteter og trening.

Nære relasjoner:

Ta vare på nære relasjoner. Gjennom nærkontakt med andre du er glad i skapes kjemiske reaksjoner som er større enn endorfiner. Det er vårt andre positive neurologiske lykkestoff: Oxitocin. Oxitocin produksjonen i kroppen er påvist å øke gjennom nærkontakt med andre. Det vil si; Gi en klem til noen du er glad i, kyss lengre med din kjære, ha mer sex, skap nærkontakt med dine nærmeste. Gi en god venn en nakke- eller hodebunns-massage. Kroppskontakt er med å øke produksjonen av oxitocin som igjen skaper en følelse av lykke.

Så folkens det er ikke resultatet som er viktig for lykkefølelsen – det er veien dit og hva du faktisk gjør!!

Sett i gang:  Meld deg på noe som utfordrer deg, som gir deg verktøy for å utøve fokus og stressmestring og som definitivt hjelper deg med både produksjon av serotonin og oxitocin. Tren hjernen din og kroppen din samtidig. Meld deg på noe nytt i dag!! Kanskje Yoga?

Ta med deg en venn/ ett familiemedlem så oppnår du å bygge sterke nære bånd samtidig, og opplev noe sammen og vips så har du lykke kombinasjonen av Oxitocin og Serotonin samtidig.